Petit chouxer

Gästbloggare Petronella Nilsson bjuder oss idag på ett recept som framkallar härliga barndomsminne. Petit chouxer (original, utan kakao) var det bästa hon visste. Då var det hennes moster som bjöd på de små bakverken. Här ett chokladigt recept på samma fjäderlätta bakverk som fått sitt namn, ”små kålhuvuden”, efter sin form som påminner om små kålhuvuden. Detta recept ger cirka 20st bakverk. 

Ingredienser
3 dl vatten
100 gram smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 msk kakao

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt blandningen koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner mjölet och kakao tills smeten släpper från kastrullen.
Montera vispskålen med dubbelvisparna på din Ankarsrum. Häll ner blandningen i bunken och kör på medelhastighet tills smeten är smidig.
Vispa ner ett ägg åt gången i smeten.
Häll över smten i en sprits och spritsa ut små toppiga bollar på en plåt med bakplåtspapper, stora som en femkrona ungefär.

Grädda i ca 25min i 175 grader. Låt dom svalna och klipp sedan av toppen och fyll med vad du vill ha i. Lägg på toppen som ett lock. Dessa är fyllda med chokladgrädde och hallon, men det går lika bra med andra bladningar, prova exempelvis hallonkvarg, vispad vaniljkvarg – testa dig fram och hitta din favoritfyllning.

Vill ni göra originalet så tar ni bara bort kakaon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.